В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

SOFIX е сред индексите с най-бавен месечен прираст в ЦИЕ

Свилен Колев от Investor.bg във В развитие, 02.08.2016

Свилен Колев от Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Свилен Колев от Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Основният измерител на БФБ SOFIX отчита втори пореден месечен ръст през юли. Около 2/3 от компаниите в индекса отбелязват ръст в цените на акциите си, а сред топ 3 се нареждат книжата на ПИБ, Химимпорт АД и Неохим АД. Това каза Свилен Колев от Investor.bg в предаването „В развитие“ с Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria.

В деня на референдума за излизане на Великобритания от ЕС се наблюдават леки разпродажби на българския капиталов пазар, които обаче не са толкова съществени в сравнение с борсите в региона на ЦИЕ, коментира още той. SOFIX отчете спад от около 2%, но все пак изпрати юни с ръст от 3%, зад който стоят и някои фактори, свързани с проверката на качеството на активите в пенсионния и застрахователния сектор. През юли ръстът на основния измерител е по-скромен - от 0,6%. В същото време пазарите, които записаха големи спадове през юни, бързо компенсираха загубите и вече отчитат доста по-сериозни ръстове през месец юли, посочи Колев. 

Основният бенчмарк на българския капиталов пазар отбелязва втория най-бавен темп на нарастване през юли спрямо конкурентите си в региона на ЦИЕ. От началото на годината SOFIX отчита спад, макар и минимален - от 0,6%, което го прави най-малко губещият индекс в региона. Годишният спад на индекса BIRS на борсата в Босна и Херцеговина е 16,5%, гръцкият индекс ASE се понижава с 9,5%, следван от индекса PSE в Чехия, поясни още той. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие