В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Рецесията при печалбите може да доведе до глобална икономическа рецесия

Ханг Тран, изпълнителен управляващ директор на IIF, в предаването В развитие, 19.04.2016

Ханг Тран, изпълнителен управляващ директор на IIF. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ханг Тран, изпълнителен управляващ директор на IIF. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има риск рецесията при печалбите да доведе до глобална икономическа рецесия. В миналото за това бяха необходими около 2 години. Сега политиката на централните банки намалява спада на пазарите, но рецесията при печалбите и високото ниво на дълг силно пречат на възстановяването. Това каза Ханг Тран, изпълнителен управляващ директор на Института за международни финанси (IIF), отговорен за световния пазар на акции, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му най-сериозният проблем, особено в развиващите се пазари, е голямото ниво на дълг в корпоративния сектор, който е около 102% от БВП. Тази стойност е много над средната, която по принцип е около 86%. Тран обясни, че в много държави са регистрирани две поредни тримесечия на намаляващи печалби, а прогнозите за намаляването им на годишна база допълват мрачната картина. 

Спадът при световната търговия и износа е един от най-големите рискове в момента. Това се дължи до голяма степен на Китай, която не успява да поддържа веригите на доставки. 

Експертът посочи още, че за разлика от преди този път рецесията се разпространява сериозно в доста региони – както в развитите, така и в развиващите се пазари, а  в някои държави процесът е по-всеобхватен. "Растежът на производителността в момента е много малък и пречи на нарастването на икономическата активност.", каза той.

Тран коментира и очакванията за сезона на отчетите в САЩ, като каза, че отчетите са потвърдили намаляването на печалбите, но в много случаи спадовете са били по-малки от очакванията на анализаторите. На това може да се отдаде и слабото повишение при акциите.

Вижте целия разговор тук:

 

 

Последни новини
Още от В развитие