В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

ЕС има много проблеми и малко стратегия

В развитие, 14.04.2016

Евелина Славкова от Gallup и Димитър Шуйцов от Бенчмарк Финанс. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Евелина Славкова от Gallup и Димитър Шуйцов от Бенчмарк Финанс. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За Европа 2016 ще бъде динамична в политическо отношение и сравнително слаба в икономическо. Това казаха Евелина Славкова от Gallup и Димитър Шуйцов от Бенчмарк Финанс в своя коментар за икономическите, политическите и финансовите рискове пред Европа в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Създаде се усещането, че ЕС започна да реагира малко по-адекватно на бежанската криза. Сключи сделката с Турция. Тя все още е под въпрос, но е и чисто извиване на ръце от страна на Турция. Тя просто се превърна в хъб, където се събира огромно количество бежанци. Във всеки един момент Турция може да вдигне шлюза и да залее Европа", каза Славкова.

"Едни от големите проблеми на Европа са социалните. Докато говорихме за икономически кризи, за Гърция, за Испания, сякаш не се усещаше цялото това напрежение. Има нещо локално, което се случва, но кризата не е повсеместна": Славкова.

Започнахме да говорим, че Европа ще бъде превзета с идването на 1 млн. или 2 млн. бежанци, на фона на 500 милиона европейци. За мен това е много голяма криза на идентичността на ЕС. Това е един от големите проблеми, с които ще трябва да се борим, каза още Евелина Славкова.

"Ако не беше бежанската криза условията, които постави Великобритания във връзка с т.нар. Brexit нямаше да бъдат приети толкова безпроблемно, лесно и бързо. Европа иска да затваря проблемите, колкото може по-бързо, защото те се натрупват и генерират обществено напрежение. ЕС има много проблеми и малко стратегия. Маргинални, крайнодесни партии показаха големия си потенциал, както в Германия, така и във Франция и това дълбочината на проблемите, които трябва да решава европейският елит": Славкова.

По думите на Славкова настоящата Европейска криза може да се превърне в прераждане, при което ще се изчистят някои негативни фактори и наслагвания: "В момента в европейския елит тече дебат по това каква нова политическа формула би била по-подходяща за ЕС".

Според Шуйцов, въпросът с Brexit изглежда решен и вероятно няма да се стигне до излизане на Великобритания от ЕС, но от друга страна "виждаме една много слаба британска валута, която от началото на годината изгуби около 5%, а натискът идва предимно от опасения, че геополитическото напрежение може да тласне Великобритания към изхода на ЕС".

Очакванията че британската лира ще продължи да пада се задълбочават“: Шуйцов.

Натиск се наблюдава и върху еврото, защото паундът и еврото са много тясно свързани валути, каза още Шуйцов. Ако Великобритания избере Brexit, тези икономически отношения ще се скъсат и това ще доведе до разклащане на Европейския съюз.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие