В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

BoE остави без промяна основния си лихвен процент

Радина Колева от Investor.bg в предаването В развитие, 14.04.2016

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Централните банкери в Лондон отговориха на пазарните очаквания и оставиха основния лихвен процент на BoE на исторически ниско ниво от 0,5%. Деветимата членове на Комисията по парична политика са гласували единодушно. Това каза Радина Колева от Investor.bg в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Ярко послание беше предупреждението за опасностите и повишената несигурност около референдума за членство на Великобритания в ЕС, което ще се проведе на 23 юни. Централните банкери посочват, че тази несигурност вече започва да тежи на икономическата активност в страната и доказателство за това са редица проучвания на бизнес климата, включително и индекса PMI, коментира още тя. 

Централните банкери предупреждават, че преките последици от бъдещия референдум ще се отразят върху инвестиционните решения – ще доведат до тяхното забавяне или до цялостното им замразяване.

Предвид несигурността около референдума централните банкери посочват, че ще им бъде трудно да интерпретират макроикономическите данни през следващите няколко месеца, каза още Колева.

По думите й централната банка очаква забавяне на ръст на инфлацията през април и достигане на целевото ниво от 2% в края на 2018. През второто тримесечие се очаква икономически ръст от 0,5%. Прогнозите за ръста на БВП за 2016 са понижени. BoE очаква икономически растеж от 2,3% в сравнение с предишните прогнози за ръст от 2,5%, поясни тя.

Централните банкери в Лондон стават все по-предпазливи. Все повече се отлага моментът, в който ще се заговори за евентуално повишение на лихвените проценти, посочи още тя. 

Вижте целия коментар във видеото:

 

 

 

Последни новини
Още от В развитие