В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Румъния ни изпреварва заради намаляването на данъците и частните пенсионни спестявания

Икономистът Владимир Каролев в предаването В развитие, 07.04.2016

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

През последните години Румъния намалява данъците и увеличава спестяванията в частните пенсионни сметки. Това е основната причина за по-добрите показатели спрямо България, а не толкова предимство в борбата срещу корупцията. Това коментира икономистът Владимир Каролев в ефира на "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му ръстът на българската икономика с 3% през 2015 се дължи на сериозното увеличение на износа и намалението на стойността на вноса заради спада на цените на петрола. 

Каролев коментира и нуждата от реформи и предложението за въвеждането на данък "вредни храни". 

Министерство на икономиката е един от най-големите противници на данък "вредни храни", защото ще пострадат българските и чуждестранните инвеститори.  Потребителите ще започнат да си внасят стоки от съседните ни Румъния и Гърция. Прочуване на "Станфорд" ясно показва, че основният фактор за затлъстяването е количеството, а не качеството на храната.  

Според икономиста сериозен риск за икономиката остават популистките искания на отделни групи за повече пари. 

Каролев категорично заяви, че България не се намира в дългова спирала, но притеснителен остава фактът, че след 8 години на бюджетен дефицит, не се очаква скоро да бъде постигнат дори балансиран бюджет. 

По случая Panama Papers той каза следното:

Няма нищо ново в тези файлове освен имена. Никой не може да забрани на човек или фирма, след като си е платил данъците, да изпрати парите си, където иска.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие