В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Н. Радулов: България е в рамките на ЕС и също е застрашена от атентати

В развитие, 22.03.2016

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Колкото и трагично да е случилото се, факт е, че експертите го предвиждаха. Специалните служби на Белгия, на Франция бяха наясно, че е възможно да бъдат извършени атентати на тяхна територия. Единствено денят и мястото не бяха известни, коментира от Брюксел атентатите в белгийската столица Николай Радулов, експерт по сигурността в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

"За съжаление, когато има такова познание и не е ясно само мястото и времето, трябва да се охраняват едновременно много обекти. Дори и да се разпредели ресурсът, той ще е толкова незначителен на всяко място, че може да се допусне отново извършването на такъв акт", каза Радулов.

"Това, което се получи, е последица, и то очаквана, от това, че службите през последните десетина години се концентрираха върху технологично противодействие на тероризма, тоест технологично разузнаване, но и съвременните терористи са не по-малко образовани и са учили в не по-малко престижни университети. Говоря за предводителите в тероризма. За тях не представлява проблем да превърнат тероризма от интензивен в екстензивен. От ползващ съвременните комуникации, в такъв, какъвто някога е съществувал – информацията да се предава от ухо на ухо, а парите – от ръка на ръка и да се плъзнат под радарите на специалните служби".

"Точният момент е избран съзнателно, когато се е преценило, че е настъпил „моментът на преумора“, след арестуването на атентатора в петък", каза още Радулов.

На въпроса дали има тревожна информация за България, Радулов каза, че на този въпрос трябва да отговорят българските служби, но „ние не излизаме извън рамките на ЕС, така че също сме застрашени“.  

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие