В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Позитивна седмица за финансовите пазари в Турция

Пазарен коментар на Симин Демокан, 04.03.2016

Симин Демокан. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Симин Демокан. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Седмицата беше позитивна за финансовите пазари в Турция. Borsa Istanbul се покачи с над 2.5% тази седмица и отбеляза покачване в пет последователни дни. В момента движение на пазарите е слабо, тъй като инвеститорите очакват излизането на важните данни от САЩ за заетостта в промишления сектор. Това каза изпълнителният продуцент на Bloomberg Turkey Симин Демокан в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria. 

Лирата се обезценява спрямо долара за първи път тази седмица и в момента се търгува на нива от 2,92. Тя е сред най-добре представящите се валути на развиващите се пазари тази седмица като укрепна с над 2,5%.

Вицепремиерът Мехмет Шимшек, каза по-рано днес: "Неспособността да достигнем по-ниска инфлация води до загуба на доверие. Турция не може да си позволи двуцифрена инфлация.“ Той смята, че страната трябва да намали инфлацията до стабилно ниво от 1-3%. Вчера излязоха данните за инфлацията през февруари. Тя е спаднала до най-ниското си ниво от юни 2015 насам. Индексът на потребителските цени се понижава до 8,8% спрямо предходните 9,6%. 

Доналд Туск, председател на Съвета на Европа, трябва да се срещне с президента Ердоган за важни разговори по кризата с бежанците преди срещата на върха между Европейския съюз и Турция в Брюксел този понеделник. Туск заяви, че броят на хората, които се опитват да влязат в Европа през Турция остава висок и призовава правителството да предприеме още действия. В Турция има над 2 милиона бежанци и страната е основен маршрут за тези, които искат да стигнат до Европа. Срещата започва след няколко часа в Истанбул.

Вижте целия коментар във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие