В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Стотици милиони пропуснати ползи от липсващите 10 000 кадри в IT сектора

В развитие, 19.02.2016

Стефан Димитров и Ивайло Славов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Стефан Димитров и Ивайло Славов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българските компании в сферата на информационните технологии и софтуерните услуги имат спешна нужда от наемането на 10 000 нови специалисти.

Липсата на достатъчно кадри в IT сектора е спирачка за растежа на индустрията. Основните варианти за попълване на липсващите бройки са три: привличането на млади специалисти от университетите, преквалифицирането на хора от други индустрии и привличането на хора от по-малко атрактивни дестинации в България. Това обясни главният изпълнителен директор на Bulpros Ивайло Славов.

По думите на Стефан Димитров, главен изпълнителен директор на Matrix Relocations, броят на специалистите, които могат да бъдат привлечени от Европейската общност не се очаква да бъде голям - не повече от 10-15% от общия брой.

Друга опция за привличане на специалисти е свързана със страните, за които България би била привлекателна дестинация. В това число са Русия и Украйна. Проблемът е, че жителите на страни извън ЕС не могат да започнат толкова лесно работа в него. Сините карти, издавани на IT специалисти, могат да бъдат решение.

Експертите коментираха още статистиката за издадените сини карти през 2015, както и пропуснатите ползи от липсата на 10 000 специалисти в IT индустрията. 

„Представете си 10 000 души, по 10 кв.м. - това са 100 000 кв.м. офис площи. Ако я сметнете по пазарни цени, говорим за 24 млн. годишни постъпления само от офис площи.“, каза Димитров.

Направените изчисления и оценки, които представиха експертите в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria показват, че попълването на липсващия брой кадри ще донесе големи ползи за осигурителната и данъчната система.

"На годишна база постъпленията към НОИ са 96 млн. лв. Директното данъчно облагане е равно на 55-56 млн. годишни постъпления."

Наемането на 10 000 специалисти в индустрията може да добави 504 млн. лв. към БВП на България. 

Огромната част от хората, които се търсят в IT сектора попадат в списъка за отпадане на „пазарния тест“ при наемането на висококвалифицирани кадри от трети държави. „Всеки от нас започва да засилва стратегиите си, за да можем да се възползваме от създалата се по-удобна ситуация“, посочи Славов. 

С оглед на облекчения режим прогнозата на експертите показва, че издадените сини карти могат да бъдат увеличени до 10-20 пъти повече спрямо миналата година.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие