Парадът на едно его

Доналд Тръмп ще политизира националния празник на САЩ в полза на кампанията си

Вашингтон се готви за парада. Снимка: Al Drago/Bloomberg Вашингтон се готви за парада. Снимка: Al Drago/Bloomberg

Минаха 28 години, откакто за последен път през Вашингтон минаха танкове. На 8 юни 1991 г. хиляди войници преминаха през американската столица. Парадът на победата за края на войната в Персийския залив струваше 12 милиона долара и бе критикуван заради това, което бе в действителност: предизборна кампания на президента Джордж Буш.

Доналд Тръмп, който избегна военната служба, но обича военната символика, копнее за подобен спектакъл, откакто присъства на френския национален празник преди две години. „Един от най-великите паради, които съм виждал“, ентусиазирано обяви той: Ще трябва да го надминем“, припомня Spiegel.

В този четвъртък, в деня на независимостта на САЩ, неговата мечта най-накрая ще се изпълни, поне в подхода: за пръв път танковете ще минат през National Mall, най-важната и показна част от Вашингтон, и за първи път американски президент ще проведе реч на открито на този празник. докато изтребителите летят над VIP гости.

„Ще бъде наречен „A Salute to America ", каза Тръмп доста развълнуван през февруари. „Големи фойерверки, развлечения и реч на любимия ви президент, аз!" Мнозина се засмяха на това високомерие. Но смехът отдавна премина.

В края на краищата, Четвърти юли всъщност е народен фестивал, неполитически и невоенен, така или иначе. Америка традиционно празнува независимостта си от британската монархия с хот-дог, пикници и фойерверки. Но Тръмп е Тръмп: той също инструментализира този последен бастион на мирното единство за своя флирт с егото.

Кметът на Вашингтон Мюриел Боузър нарича плановете му "прославяне на военната сила", градският съвет е "не благодаря", демократите възмущават "политизирането на празника" и дори Пентагонът тихо изрази загрижеността си за злоупотреба с про

Кметът на Вашингтон Мюриел Боузър нарича плановете му „прославяне на военната сила", градският съвет написа в Twitter: "не, благодаря", демократите се възмущават за “политизирането на празника", а дори Пентагонът тихо изрази загрижеността си да бъде злоупотребено с него за програмата на Тръмп.

Но остава несигурно дали цялото това усилие наистина ще помогне на Тръмп. Джордж Буш, който се надяваше да се възползва от военния парад през 1991 г., загуби преизбирането си през следващата година.


 


 

Последни новини
Още от В 2 минути