17 години без увеличение на средната заплата във Великобритания

Коментар на Дейвид Мерит, Bloomberg News

Финансовият министър на Великобритания Филип Хамънд позира за снимка, държейки куфарчето, съдържащо бюджета на страната за 2018г Финансовият министър на Великобритания Филип Хамънд позира за снимка, държейки куфарчето, съдържащо бюджета на страната за 2018г

Правителството на Тереза Мей призна в сряда, че икономическите перспективи пред страната се влошават и ще задели допълнително 3 млрд. паунда, подготвяйки се за каквито и да е резултати от Брекзит, предаде Bloomberg; новината бе отразена и от Инвестор.бг.

„Икономиката на Великобритания е шеста по големина в света“, заяви финансовият министър Филип Хамънд в последвалата си реч за бюджета, цитирайки прогнозите за БВП, публикувани от Международния валутен фонд през октомври. Числата сочат, че Франция ще надмине Великобритания в класацията на световните икономики за 2017. Франция не е надминавала Великобритания по БВП от 2013 насам.

Прогнозирани стойности за БВП (за 2017г) според доклада на МВФ
1. САЩ – $19.4 трилиона
2. Китай – $11.9 трилиона
3. Япония – $4.9 трилиона
4. Германия- $3.7 трилиона
5. Франция – $2.575 трилиона
6. Великобритания – $2.565 трилиона
7. Индия- $2.4 трилиона

Според графиката на Business Insider, Великобритания бележи най-бавен ръст на БВП за 2017 сред страните от Г-7.

 

Институтът Resolution Foundation съобщи, че средните доходи, съобразени с инфлацията, вероятно ще останат под равнището, което достигнаха преди световната финансова криза, до началото на 2025. Това означава 17 години без увеличение на заплащането. Институтът за фискални изследвания - водещият независим институт за икономически изследвания в страната, отправи сходно мрачно предупреждение.

В опит да смекчи последствията от последните доклади, финансовият министър обяви частичното премахване на гербовия налог при закупуване на първо жилище за до 300 хиляди паунда. Хамънд отбеляза, че "80% от купувачите на първо жилище няма да плащат този данък, а за още 15% той ще бъде намален."

В каченото видео Дейвид Мерит от Bloomberg коментира още, че "Доста добре се прие и замръзяването на данъка за алкохол, което помага на британските пъбове. Обществото хареса и по-голямото финансиране за националната здравна служба."

Последни новини
Още от Новини