Инвеститорите искат по-високи цени на петрола

Пазарът и фундаментите са все още разединени

Някои смятат, че петролът ще се покачи до 60 долара, Фед в Далас смятат, че сме достигнали момента, в който има толкова голямо предлагане, че складовете са пренатоварени. Кой е прав? Дали цената на петрола в момента е на очакваното от вас ниво и къде се крият рисковете за покачване или спад?

Трябва да кажа, че всеки инвеститор на пазара в момента наистина би искал да има по-висока цена на петрола, защото това би означавало, че най-недолюбваните акции на високо доходните развиващи се пазари от първите два месеца на годината ще продължат да бъдат най-любимите акции в момента. А това е предизвикателство пред мениджърите на портфейли, които искат да диверсифицират вложенията си извън волатилните развиващи се пазари и отрицателните лихви, номиналните отрицателни лихвени проценти. Не съм анализатор в енергетиката, но е напълно ясно, че ни е необходима комбинация от силни цени на петрола, което означава и повече оптимизъм по отношение на търсенето на развиващите се пазари, както и по-евтин долар.

Значи това е посланието към Фед: поддържайте евтин долар и тогава светът ще е в по-добра ситуация. Явно това е сделката, изглежда това е негласното споразумение навсякъде по света.

Знаете ли, току що улучихте десетката. В случая е особено важно да проумеем, че общо взето се намираме в същата рамка на системен пазарен риск, която имахме и в началото на годината. Просто в момента имаме някои положителни сигнали по отношение на основните икономически индикатори, но това не означава, че задвижващите механизми в основата на системната нестабилност, която наблюдавахме през миналата година са изчезнали. Все още се намираме в пазарна среда, която се задвижва от дисбаланса между търсене и предлагане, а не от промени в икономическата перспектива. С други думи, пазарът и фундаментите са все още разединени и задвижващите фактори зад условията за ликвидност са от една страна Фед, а от друга намаляването на задлъжнялостта на Китай и силното влияние, което има чрез юана върху финансовата среда в света.

Така че, аз считам, че стига Фед да се въздържат от затягане или реално покачване на лихвените проценти в Съединените щати, което би означавало да вдигнат лихвите само след като инфлацията в страната се покачи и Китай да не бъде притиснат от потенциално непредвидима шокова интервенция от страна на Японската централна банка или още едно намаляване на отрицателните лихви от страна на ЕЦБ, така че юана да се обезцени отново, то тогава бихме имали среда, в която петролът се покачва в контекста на едно широко възстановяване. Но имаме твърде много „ако“ и в момента не мисля, че сме дори близо до по-стабилна финансова среда.

 

Последни новини
Още от Акценти