BHP Billiton смята, че желязната руда пак може да падне

Майк Хенри от BHP Billiton, Австралия споделя защо според него рудата отново ще тръгне надолу

Товарен камион в мина на BHP Billiton. Снимка:Bloomberg.com Товарен камион в мина на BHP Billiton. Снимка:Bloomberg.com

На годишна база, основните ресурси се покачват с 27%. Вие сте на шесто място, акциите се покачват с 31%. Големият въпрос в съзнанието на всички е: най-лошото зад нас ли е, що се отнася до металите и минодобивните компании, или това е само много кратко облекчение?

 

Майк Хенри – президент за операциите и минералните суровини в Австралия в BHP Billiton:

Мисля, че ако погледнем увеличението, което видяхме напоследък в цените на някои суровини, ние не очакваме, че то ще се задържи за продължителен период от време. Затова, в краткосрочен до средносрочен план, според нас, неща като желязната руда и въглищата имат потенциала отново да поевтинеят, но дългосрочната прогноза за суровините остава доста положителна. Световният растеж очакваме да е доста силен в дългосрочен план и, като се има предвид къде сме позиционирани, както с оглед на кривата на разходите, така и на географското ни разположение, смятаме, че има фантастични възможности, както за индустрията, така и за компанията.

 

Майк, интересно е, че споменавате това за цените на желязната руда. Цените на желязната руда се справиха доста добре през последните седмици. Но въпреки това, вие твърдите, че очаквате те да се върнат. Андрю Макензи, вашият изпълнителен директор, също се изказа малко предпазливо за цените на желязната руда, както и Сам Уолш в Rio Tinto. Какво, според вас, ще свали тези цени?

 

Трябва да разгледаме фундаменталните фактори, които задвижиха скорошното повишение на цените. Това не се дължи само на настроенията. Видяхме активизиране на строителните дейности в Китай. Това доведе до повече търсене на стомана. Стоманодобивните компании поддържаха много ниски запаси от стомана, както и много ниски запаси от суровините си. Така, че със сезонното повишение на активността, те трябваше да купуват повече доста бързо и това върна цените обратно нагоре. Но ще продължим да имаме евтино ново производство, което да излиза на пазара или с подобряване на производителността, или след нови инвестиции. А едновременно с това, след като фабриките приключат цикъла за възстановяване на запасите, ние очакваме цените отново да спаднат.

 

Последни новини
Още от Акценти