Китай наложи нови санкции на Северна Корея

Коментар на Стивън Енгъл от Bloomberg

image not found image not found

Този път е различно. Изглежда, че Пекин вече не защитава малкото си братче Северна Корея.

Да, така е, но при едно условие, до което ще стигна след малко. Това е важно – след като президентите Си и Обама  разговаряха в кулоарите на срещата на върха по ядрената сигурност . Там Китай направиха обещания, но е важно до колко те ще бъдат спазени. Нека покажем какво обещаха китайците.

Да забранят вноса на ключови суровини и минерали от Северна Корея като въглища, желязна руда, злато, титан, ванадий и редки метали. Освен това, те ще забранят износа на самолетно гориво за Северна Корея.

Това е най-важната новина. Нека да се фокусираме върху въглищата, защото те носят големи печалби на Северна Корея. Защото докато износът от Северна Корея в Китай се равнява на само 10% от вноса на въглища за Китай, 40% от целия износ на Северна Корея към Китай е във въглища.

Така че това ще бъде огромен удар, ако бъде забранен изцяло. Северна Корея разчита на Китай за енергия, храна и най-важното – твърда валута.

Първо, нека погледнем своеволията на Ким Чен Ун. Северна Корея тестваха нещо, което нарекоха първата си водородна бомба на 6 януари. На 7 януари, те изстреляха сателит и широкообхватна ракета. През март проведоха и три отделни теста на балистични ракети, така че те са напълно неконтролируеми.

Китай искат стабилност на корейския полуостров, но не искат да виждат подобни действия, затова предприемат тези санкции.

Много е интересно първо как ще отговори Северна Корея и доколко успешни ще бъдат тези санкции, защото има и сериозна контрабанда или поне такива подозрения.

Бил съм на тази граница поне 3 пъти през последните няколко години и съм виждал камионите, които правят курсове. Обикновено те идват от Северна Корея сравнително празни и се връщат пълни от Китай. Така че има голямо количество стоки, които идват в Северна Корея от Китай. Големият въпрос е доколко ще бъдат спазвани тези санкции, защото има известна вратичка в това споразумение.

Търговията на тези материали включително въглищата ще бъде разрешена, стига приходите да отиват за хората, а не за ядрената програма на Северна Корея. Но как ще се разбере това...

Последни новини
Още от Акценти