Доколко са чувствителни пазарите към тероризма?

Шарън Бел от Goldman Sachs за геополитическите рискове и волатилността

Да направим кратък анализ на случващото се. Нека ви задам въпрос относно реакцията като функция... Европа е изправена пред множество проблеми, но докато наблюдавам развитието на тези събития, опитът ми подсказва, че влиянието им е все по-малко и по-малко. Пазарът не е имунизиран срещу подобни събития, но определено се е научил как да ги оценява и да функционира въпреки тях.

Да, наистина мисля, че е така. През последните няколко години имахме доста такива събития и пазарът реагира негативно на всички тях. Както вече казахме, златото се покачва, всички се насочват към безопасни акции, но смятам, че е особено показателно, че имахме значителна волатилност през тази година и тя е част от рисковете, които наблюдаваме като цяло, по целия свят. Политическите рискове, геополитическите рискове, рискът от тероризъм и други и голяма част от тях са включени в предвижданията. Не говоря конкретно за това събитие, но като цяло, рискът от подобни събития е предвиден.

Доколко пазарът успява в тези предвиждания? Отдавна се занимавам с това и никога досега не съм виждал политическия, геополитическия риск на толкова високо ниво. Изграждаш някакъв модел, въвеждаш данни и цифри и се опитваш да придадеш количествени измерения на този риск. Лесно ли е това?

Това е изключително труден за предвиждане риск, особено детайлите, но...

Ето, имаме Тръмп и пазарът не го е оценил, не е предвиден във волатилността такъв риск, не изглежда предвиден поне до края на годината. Ако разгледаме събитията тук в Европа, вероятно Брексит е по-правдоподобно предвиден. До колко успява пазарът да се справи с всичко това?

Трудно е, защото това са еднократни събития и в много случаи е изключително трудно да се предвиди влиянието им. Вижте реалната волатилност, а и ако погледнете към бъдещата волатилност ще разберете, че е подценена, пазарът е подготвен за твърде малко бъдеща волатилност. Но реалната волатилност през последните няколко месеца беше много висока и то не заради конкретни геополитически събития, а заради действията на централните банки, наблюдавахме волатилност в реакциите покрай решенията на ЕЦБ, заради политическия риск, както вие казахте, кампанията на Тръмп или референдума в Англия за излизане от ЕС, или дори последните избори в Германия, които се оказаха разочарование за Меркел. Така че, множество различни рискове доведоха до силна волатилност при цените на акциите. И смятаме, че волатилността ще си остане висока.

 

Последни новини
Още от Акценти