Вижда ли се вече дъното на цената на петрола?

Коментар на анализатора Барнабас Ган за очакванията му за цената на петрола

Колонки за гориво на бензиностанция в Мадрид, 05 февруари 2016 г., Фотограф: Angel Navarrete/Bloomberg Колонки за гориво на бензиностанция в Мадрид, 05 февруари 2016 г., Фотограф: Angel Navarrete/Bloomberg

Барнабас Ган суровинен икономист на OCBC за очакванията му за цената на петрола - интервю за Ришаад Саламат от Bloomberg Хонконг на 1 март 2016.

Нека да започнем с петрола и коментарите на Алан Грийнспан. Той е напълно прав, че изобщо не се интересувахме от това колко високи ще са разходите за производството, въпреки че те бяха $60-$70, когато петролът вървеше към $100. Но сега нещата се промениха напълно. В момента имаме цена около $33 за барел WTI, като хората твърдят, че може би навлизаме в период на стабилност за известно време. Съгласен ли сте с това?

Да, всъщност ние все още предвиждаме цена от $50 за барел до края на тази година. Мисля, че има някои ясни признаци за спадащо производство в САЩ, както каза и Алан Грийнспан. Производството на петрол в САЩ спадна от 9,6 на 9,1 млн. барела на ден.

Но по-важното е, че виждаме големите имена в петролната индустрия да призовават за спиране на фракинга в Северна Дакота. Двете имена бяха публикувани в пресата, което предполага, че ниските цени на петрола наистина са накарали някои от големите в шистовия петрол да решат повече да не произвеждат през 2016 г., за разлика от проучванията за нови полета със суров петрол. Това, също така, предполага, че може да се достигне до ново дъно.

 

Разбира се има и възможност цената да спадне много повече, но също така идва и Иран, който се връща на петролния пазар и би могъл да компенсира липсите. Така че може да видим пренасищането да продължи дори и да се случи замразяването на нивата от януари.

Да, Иран е една от страните, които наблюдаваме в момента. Всъщност, ирански официални лица заявиха, че ще увеличат добива на петрол с до 1 млн. барела на ден до края на тази година. Нашите оценки предвиждат по-малко количество.

Предвиждаме увеличение с някъде около 500 хил. барела на ден. Ако погледнем само тази цифра, трябва да помним, че американското производство е спаднало със същото количество. Пикът дойде при 9,6 млн. барела на ден, което спадна до 9,1 млн. барела на ден.

Затова, ако вземете спада на добива на суров петрол само в САЩ – той напълно компенсира тези 500 хил. барела дневно производство, ако Иран реши да увеличи добива със същото количество.

 

Въпросът е – видяхме ли дъното за петрола в този цикъл?

Предполагам, че ако спадне под $30, най-много до около $25, това ще бъде дъното на цените на петрола, според нас. Станахме свидетели на доста трудности, които производителите на петрола изпитваха. Преди всичко американските шистови производители. Някои от тях спряха фракинга в Северна Дакота, но мисля че има признаци за проблеми и за Саудитска Арабия. Има спиране на изплащането на бонуси, има и слухове за въвеждането на данък върху дохода в Саудитска Арабия, като всичко това предполага, че дори там се изпитват известни трудности.

А това важи с още по-голяма сила за другите по-малки играчи в ОПЕК. Това, което е най-важно, според нас, е, че намаляването на производството в ОПЕК, а още повече – координираното намаляване на производството между страните във и извън ОПЕК ще се случи рано или късно. Ако има извънредно заседание някъде през следващите два месеца, това би било много ясен знак за намаляване на добива. Ако не – ще трябва да чакаме до юни.

 

Последни новини
Още от Акценти