САЩ е основен пазар за нас: BMW

Лудвиг Вилич, главен изпълнителен директор на BMW за Северна Америка

Премиерата на BMW 2016 M2 на автосалона в Детройт на 11 януари 2016. Photographer: Daniel Acker/Bloomberg Премиерата на BMW 2016 M2 на автосалона в Детройт на 11 януари 2016. Photographer: Daniel Acker/Bloomberg

Лудвиг Вилич, главен изпълнителен директор на BMW за Северна Америка. Интервю от автосалона в Детройт за Мат Милър, Bloomberg.

 

В момента сме пред М2,  която много хора очакват от доста време, тя сякаш ни връща към корените. Ще ни окажете ли честта, да ни я покажете? Ето я, световна премиера на BMW M2. Изключително красива е, харесват ми линиите на колата. На кой модел ни напомня, на трилитровия модел от 2002?

Разбира се. По-скоро бих казал на 2002 Tii или на 2002 Turbo, върховото 2002 от 70-те. Пъргава е и е доста малка, но със сигурност много бърза – ускорява от 0-100 за 4,1 секунди, прави обиколка на Нюрбургринг за под 8 минути.

 

Да, мисля, че са 365 конски сили. Смятате ли, че тази кола ще се продава много в Съединените щати? Хората се пренасочиха към джиповете, а вие имате и новия X4, както и по-големият Х5, а ще излиза и Х7. Тези малки спортни коли все още ли се харесват?

Абсолютно. Това е цял бизнес за BMW. Това значи BMW, върховната шофьорска кола и да, нашите спортни джипове са много успешни, но това е сърцето на BMW.

 

А какво да кажем за по-големите ви модели? Знам, че Х4 се произвежда в Спартънбърг, ако не се бъркам това стана най-големият завод на BMW в целия свят.

Да, така е. В момента произвеждаме повече от 400 000 автомобили или по-скоро трябва да ги нарека джипове и да, това е най-големият ни завод. Около 1/3 от производството ни остава в САЩ, а останалата част отива в други държави, така че наистина бележим успехи. Ако си спомняте, преди 20 години, производство беше 100 000 коли, така че наистина то се развива прекрасно.

 

Спомням си преди 30 години, когато BMW за първи път започна да произвежда автомобили на местния пазар. Но нека ви попитам за по-скорошни германски проблеми. Един от вашите конкуренти имаха сериозен проблем с дизеловите емисии и все още се опитват да се възстановят. Това повлия ли по някакъв начин върху продажбите на BMW?

Не, не бих казал. Ако погледнете данните от продажбите на дизеловите автомобили, те не са спаднали. Всъщност, те леко са се покачили с около 6%. Оставяме клиентите си само да решат дали искат бензинов, дизелов или хибриден автомобил. Даже в последните 2 месеца, те се обърнаха малко повече към дизела, но разликите са малки.

 

Значи ще продължите да произвеждате коли с дизелови двигатели?

Да, със сигурност.

 

Какво ще кажете за китайския пазар и тази теория, че калифорнийският Борд за атмосферни ресурси е бил водещ при дизайна на автомобили, а сега повечето коли, като големите седани се проектират за китайския пазар? Вие участвате на този пазар и имате добри позиции там, как се развиват нещата за вас?

Китайският пазар е най-големият за BMW, но както казах и преди малко, най-големият ни завод е в САЩ и сме там като BMW от 40 години, така че и той е много важен за нас.

 

Въпреки че сте президент на  BMW за Северна Америка, трябваше да задам въпрос и за Китай, защото те имаха сериозни проблеми с пазара. Според вас това ще окаже ли влияние върху продажбите там?

Не, не бих казал. Ние все още растем с едноцифрени темпове, така че ситуацията е добра.

 

Нека за финал да ви попитам какво карате по Източното крайбрежие. Знам, че сте голям фен на класическите автомобили и сте участвал в Mille Miglia, имате и i3, все още ли го карате и как се представят продажбите на този електромобил?

Продажбите са много добре, продаваме по 1000 на месец, което ни прави 3 най-продаван електрически автомобил в САЩ, но аз лично карам новата 7 серия.

 

Вие карате новата 7 серия, моделът 750 – голямата и изключително луксозна лимузина, имах удоволствието да тествам една такава и съпругата ми седя през цялото време отзад, докато аз карах.

Сигурен съм, че много и е харесало.

 

Последни новини
Още от Акценти