Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Споровете между САЩ и Китай може да разделят света на две полукълба

Юлиан Войнов, икономист, Светът е бизнес, 05.05.20

Ако САЩ наложат не само мита върху китайското производство, но и забранят на Китай изобщо да въвежда и да продава технологии на развитите държави, може да се стигне до ситуация, в която светът да бъде разделен на две полукълба - всяко със своята технология и свои търговски отношения. Това каза икономистът Юлиан Войнов в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.  

“Ако през последните 50-100 години като глобално общество сме се водили от максимата, че търговията намалява бедността в света и увеличава благоденствието на различните държави, то сега ние може да се окажем в свят, който върви в противоположната посока”.  

Войнов посочи, че именно отварянето на икономиките и развитието на търговията са довели до намаляване на глобалното неравенство.  

"Въпреки че ние говорим в момента, че в определени държави това неравенство се е увеличило, в глобален план то при всички случаи намаля и много страни излязоха от бедността, развиха своите технологии, производства и т.н.”.  

Според Войнов, ако в момента светът тръгне в противоположна посока, това ще доведе до по-голямо разделение, до обедняване в определени райони и до неблагоприятно развитие на цялата глобална икономика.  

Целия разговор вижте във видеото.  

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.

Последни новини
Още от Светът е бизнес