Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Христо Панчугов: Европа се нуждае от единна система за реакция и информация

Христо Панчугов, политолог, Светът е бизнес, 09.03.2020

Българите не се чувстват сигурни за това, че има тествана система за реакция в определени ситуации с коронавируса. Липсва институционална реакция, която да предотврати паниката. Липсва и политическата гледна точка. Необходима е единна система за реакция и информация. Това изисква комуникационна стратегия, коментира Христо Панчугов, политолог, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Той потвърди, че вирусът е тест както за демокрацията, така и за икономиката.

Още по темата

По въпроса с мигрантската криза политологът посочи, че опазване на външните граници в класическия смисъл е все по-малко възможно.

"Променят се механизмите и инструментите за гарантиран на сигурността. Казусът с бежанците и Сирия е бил казус на отлагане на решението там, където е проблемът. САЩ отдавна се правят, че той не съществува, и оставиха други диктатори да решават какво ще се случва".

"Европа не е напреднала в справянето с бежанската вълна", подчерта гостът.

Панчугов отбеляза, че ядреното споразумение с Иран даде първата възможност Европа да е двигател на външна политика спрямо този регион, която да я покаже като лидер с алтернативен план, но и там ситуацията е "замряла".

"Липсва истинско лидерство в Европа", изтъкна той.

Последни новини
Още от Светът е бизнес