Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Европа изостава в разработването на изкуствен интелект

Йордан Божилов, Софийски форум за сигурност; Светът е бизнес, 11.02.2020

Йордан Божилов, Софийски форум за сигурност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Йордан Божилов, Софийски форум за сигурност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европейският съюз няколко години подред поставя изкуствения интелект във фокуса на вниманието, като през 2018 г. беше приета стратегия за разработване на изкуствения интелект и влиянието му върху всички аспекти на човешкия живот. Това каза Йордан Божилов, Софийски форум за сигурност, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Европа изостава в трите ключови аспекта на изкуствения интелект, а именно – достъп до данни, изчислителни способности и специалисти, които могат да програмират и да използват изкуствения интелект“.

Според Божилов това изоставане ще продължи, тъй като Европа гледа на изкуствения интелект през призмата на етичните и правни въпроси.

„Американските гиганти Google, Apple и IBM имат изключителен финансов ресурс и са много привлекателни за млади таланти от Европа“.

Гостът обясни, че алгоритмите на изкуствения интелект са като една черна кутия и не се знае дали тази самообучаваща се система няма да произведе нещо, което не би било в интерес на хората.

Йордан Божилов е на мнение, че сериозният проблем при изкуствения интелект е наличието на много аспекти, за които все още хората нямат отговор.

Той коментира и къде е балансът между етиката и сигурността.

„На този етап идеята за запазване на личните данни преобладава над разбирането за наличието на автономни системи“.

Очаквайте видео с целия разговор.


 

Последни новини
Още от Светът е бизнес