Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Иван Нейков: Трябва да се преосмисли мащабът на социалното министерство

Иван Нейков, директор на Балкански институт по труда и социалната политика, Светът е бизнес, 02.12.2019

Новият министър на труда и социалната политика трябва да отвоюва отново ресора си, за да докаже, че политиките в трудовото законодателство и социалната сфера се правят там, а не другаде. Това мнение изрази Иван Нейков, директор на Балкански институт по труда и социалната политика, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

По повод смяната на социалния министър Бисер Петков гостът обясни, че министерството е станало огромно като дейности, които трябва да извършва. Според него са се натрупали многобройни проблеми, свързани с липсващи решения и наличие на свръхочаквания.

"Наруши се балансът между трудовата и социална политика в рамките на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) - по чисто управленска причина. Министерството на труда вече стана изключително сложно. То трябва да бъде разделено поне на две. Трудът се променя и като форми на заетост. Промяна настъпва и в начина, по който се използват ресурсите и резервите на пазара на труда", разкри Нейков.

По думите му приетият Закон за социалната и солидарна икономика представлява нова идея с голям капацитет.

"Социалната икономика категорично е пазарна, тя е рожба на капитализма, но нейната голяма цел е значителна част от печалбата ѝ да бъде отнесена към социални цели. Тя е икономика с кауза".

Гостът очерта същността на сблъсъка между твърденията за ниска безработица и икономически растеж и твърденията на отделния гражданин, че това не стига до него.

"Един от най-трудните въпроси за новия министър ще бъде как да не допусне свръхочаквания. Много сериозни са проблемите в сферата на труда".

Иван Нейков посочи, че новият министър трябва да покаже как ще се определя минималната работна заплата. "Има 12 индикатора за нейното определяне, а ние продължаваме да го правим по административен, непрофесионален начин. Много нови неща трябва да се осъществят за хората с увреждания във връзка със законодателството и десетки други въпроси", стана ясно още от думите му.

Последни новини
Още от Светът е бизнес