Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Какъв е профилът на групата на негласуващите у нас?

Пламен Димитров, психолог, представител на ComPsych, Inc., USA за България, Светът е бизнес, 17.10.2019

Това, което представлява групата на негласуващите, е най-голямата и най-важна част от обществено-политическия живот у нас. Това каза Пламен Димитров, психолог, представител на ComPsych, Inc., USA за България, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„На последните европейски избори негласувалите у нас са над 60%“, посочи Димитров. „Над 25% от тях са хора с изключително конструктивен, градивен, съзидателен начин на живот... Те имат какво да допринесат по много начини, ако участват, но по много причини решават да останат вкъщи“, добави той.

Димитров посочи, че икономически статус и мобилност имат около 15% от населението у нас. По негови думи другите групи са по-важни за това да кажем къде е България в момента, а сред тях са тези на пасивно защитните, агресивно защитните, опозиционните и пр.

„При пасивно защитните например една от най-големите групи е тази на отчуждените. При тях са високи показателите на емоционалното и професионално прегряване, има рискови характеристики за емоционалното им здраве“.

Друга група, за която експертът разказа, е тази на зависимите. Той посочи, че понякога тези хора не участват в изборите, защото няма кой да ги води. „Някои от малцинствените групи изпадат в тази ситуация“, отбеляза Димитров.

„Имаме и пасивно защитна група, която е най-непредвидима и се повлиява най-лесно в последния момент. На последните избори тя е била 40% от негласуващите, което е повече от броя на всички гласували“, разказа още гостът.

„На тези хора много силно може да повлияе скандал или конкретно послание, което касае тяхната общност“.

Гостът открои и две тревожни тенденции в психологическия профил на нацията.

Едната от тях е, че от 2002 г. насам плавно и устойчиво нарастват показателите., които говорят, че все повече хора от групата на негласуващите имат риск за психичното здраве, сблъскват се с т.нар. емоционално прегряване.

Другата тенденция е, че все повече хора у нас, дори удовлетворени от живота, не се чувстват автентични, неспособни са да бъдат себе си.

Вижте повече във видео материала. 

 

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес