Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Новите изисквания на САЩ относно вноса на храни гарантират безопасността им

Деница Костова, Европейски институт за риск политика, Светът е бизнес, 03.07.2019

Деница Костова, Европейски институт за риск политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Деница Костова, Европейски институт за риск политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Новите изисквания на САЩ към всички компании, които внасят или искат да внасят храни и хранителни продукти, са свързани със Закона за осъвременяване на безопасността на храните. Тези изисквания не са съвсем нови и отразяват насоките в развитието на безопасността на храните в световен мащаб. САЩ първи въведоха тези промени. Те се налагат от развитието на технологиите, от по-големия брой производители и вносители. Това заяви Деница Костова, Европейски институт за риск политика, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"С цел гарантиране безопасността на храните в САЩ се въведоха нова, надграждаща концепция, която разширява кръга от контролирани опасности. Рискове като биотероризъм, алергени, замърсяване от околната среда. Другите рискове, които трябва да се контролират, са свързани с доставната верига".

За САЩ от България изнасяме консерви, протеинови блокчета, пекарски продукти. Най-голям дял към момента имат консервните продукти.

"Агенция за контрол на храните и лекарствата (U.S Food and Drug Administration) проверява самия производител. След това в съответствие със Закона за биотероризма в САЩ всяко предприятие износител трябва да бъде регистрирано там, като е осигурило лице, пребиваващо на територията на САЩ и то е контактното лице за FDA".

Риск-базираният анализ е концепция, която засяга всяка организация и изискванията към тях, изтъкна Деница Костова. Американският закон изисква присъствието на квалифицирано лице по превантивен контрол, което разработва система и осъществява контрол върху нейното прилагане, подчерта още тя.

"Износът ни за САЩ, по данни на FDA, възлиза на 339 млн. долара за миналата година, но в тази сума влизат и част от нехранителните продукти, но близки за контакт с храните, които ние изнасяме за САЩ".

"Туроператорите също извършват такъв контрол. Те провеждат одити по своите изисквания на нашите хотели. Другото направление е безопасността на басейните", посочи Деница Костова.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес