Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Приемственост, креативност, критично мислене - предимствата на хората пред роботите

Надя Василева, председател на асоциация BG Staffing, Светът е бизнес, 03.05.2019

Роботите ще ни бъдат полезни, но няма да изместят хората. Ние ще доминираме чрез комуникативността, креативността, критичното мислене и колаборациите. Емоционалната интелигентност ще ни помогне. Това заяви Надя Василева, председател на асоциация BG Staffing, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Пазарът изпитва дефицит на кадри, IT специалистите са най-търсене – тези тенденции все повече се задълбочават. Генерация Z са малко на брой. Пенсионерите пък са доста повече. Хората над 55-годишна възраст всъщност са най-лоялни, тъй като са си създали полезни навици. Естествено, имат проблем с новите технологии, но това се учи, а и те са отворени към този процес".

Работната среда става все по-колаборативна и се наблюдава приемственост, която ще продължава, смята Надя Василева. "Липсата на в чужди инвестиции определено се дължи основно на липсата на кадри. Бихме могли да внесем кадри от чужбина за нискоквалифицирани позиции у нас, в IT сектора също. Не виждам сектор, в който да няма остър недостиг на служители. Секторът с обслужването на чуждестранни клиенти се развива добре, но той се крепи единствено на внасяне на хора отвън, владеещи чужди езици", отбеляза тя.

"Факт е, че нискоквалифицираните сектори са най-притеснените, защото изграждайки се нов завод например, се изисква голямо количество хора. А хора ще се привлекат, ако има подходяща инфраструктура. Във всички случаи акцентът вече е поставен върху ангажираността на служителя, която се превръща във фискален императив".

Хибридните длъжности са ценни, посочи председателят на асоциация BG Staffing. "В компания с малко служители има мултиплицирани такива, изпълняващи различни роли. С навлизането на автоматизацията някои специализирани задачи ще бъдат прехвърлени на роботите. Всеки днес се стреми към кариерна свобода. Gig Economy е икономика, в която всеки работи като фрийлансър или на временна работа, или пък консултира. Генерация Z много често ще иска да сменя работата си и ще работи върху временни проекти", допълни още тя.

Последни новини
Още от Светът е бизнес