Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Маршът срещу антисемитизма в България - признак на общочовешката толерантност

Георг Георгиев, заместник-министър на външните работи на България, Светът е бизнес, 29.03.2019

Маршът срещу антисемитизма в България бе с позитивни намерения и трябва да се превърне в традиция. Темата за борбата с антисемитизма напомня, че преди 76 години България спасява своите сънародници евреи, но защото и до днес ние продължаваме да поставяме в основата толерантността между всички интегрални части на нашата нация. Този марш означава да се противопоставим срещу всякакъв тип незначитане на различията между хората. Това коментира Георг Георгиев, заместник-министър на външните работи на България, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

"Българското образование вече включи в учебните си планове изучаване историята на Холокоста, но и на крайните, тоталитарни режими, отбеляза заместник-министърът на външните работи на България. Не може България да става арена на маргинали, които да вандализират паметници с антисемитски надписи и прочее, допълни той по темата".

Изказванията на турския външен министър по отношение на поправките в Закона за вероизповеданията, насочени според него срещу българските мюсюлмани, са крайно неприемливи за нас и несъответстващи на иначе добрите взаимоотношения на двете съседни държави, посочи Георг Георгиев. Министър Захариева много ясно артикулира българската позиция и бе заявено, че държавата ни няма да толерира дори намеци за вмешателство в българската вътрешна политика, спомена още той.

"Почти 14 века България вече води дипломация и знае как да води балансирана политика и да бъде способна да защитава своите национални интереси, но да не нарушава чуждите. Това е тайната на добрата дипломация".

Вижте видео материала с целия разговор.

Последни новини
Още от Светът е бизнес