Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Евроинтеграцията на Западните Балкани в политически план е в застой

Миролюб Лабус, бивш сръбски вицепремиер, Светът е бизнес, 21.03.2019

Западните Балкани в момента са в застой. По-голямата част от този регион ще станат членове на НАТО освен Сърбия и вероятно Босна и Херцеговина. В дългосрочен план тези интеграции ще се случат, а в момента имаме различни инициативи без резултат. Това коментира Миролюб Лабус, бивш сръбски вицепремиер, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

"Европейската ориентация на държавите от Западните Балкани не е окончателна, защото не знам как ще изглежда утре ЕС, а оттам и страните от Балканите. Икономически регионът вече е интегриран. Стокооборотът с еврозоната и ЕС е важен елемент, също така и културното и други видове сътрудничество са сериозни".

В политически план не сме съвсем интегрирани, уточни Миролюб Лабус. "В момента политическият елит няма капацитета да разреши проблемите на Западните Балкани. Постепенно държавите от региона се възстановиха от онази криза, която наричаме Голямата рецесия. БВП се върна на нивата от преди това. Нивата на ръст днес изглеждат сериозни, но преди близо 20 г. те бяха доста умерени. Що се касае до взаимоотношенията, аз съм изследвал Босна, Сърбия и ЕС. Белград освен с ЕС има сериозен стокооборот и с Босна. Но отношенията на Сърбия с еврозоната са много по-значими за стопанското ѝ развитие, отколкото тези с Босна", допълни той.

"В Сърбия липсва експертност. Мисля, че Китай има много по-голямо икономическо влияние на Балканите, отколкото Турция. Турция има по-голямо икономическо въздействие единствено в Босна. Загрижен съм от начина, по който Китай навлиза на Балканите, а именно чрез увеличаването на външния дълг. Ако Китай е направил нещо добро за китайските икономики, то това е създаването на джойнт-венчърите".

Сърбия трябва да върви към ЕС, иска или не, спомена Миролюб Лабус. "Днес тя прави това с бавни стъпки. Ако Брюксел иска да изтегли Балканите от Студената война, трябва да ги интегрира. Това обаче ще доведе до нарастване на влиянието на Русия и Турция", поясни още гостът.

Вижте видео материал с цялото интервю.

Последни новини
Още от Светът е бизнес