Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Българо-саудитските отношения днес са в своята върхова точка

Димитър Абаджиев, посланик на България в Саудитска Арабия, Светът е бизнес, 05.03.2019

След повече от 20 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Саудитска Арабия бе време да се отвори посолство. Саудитска Арабия е ключова държава в региона на Близкия Изток. Така ще се засили интересът на страната към нас като пазар и ще се подобрят икономическите перспективи. Това коментира посланикът на България в Саудитска Арабия Димитър Абаджиев в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

"Българо-саудитските отношения днес са в своята върхова точка. От около 2-3 години те са много по-интензивни и това се дължи на активността и на българското правителство, както и на добрите лични отношения между премиера на България и саудитския принц. Имаше посещения и в областта на туризма и външните работи. Сърбия и Румъния например вече работят доста усилено с Рияд".

Една от първите задачи ще бъде организирането на бизнес форум между двете държави, посочи Димитър Абаджиев. "Надявам се накрая на март той да се реализира. Откриването на авиолиния също е сред водещите приоритети. Предпоставка за това ще бъде откриването на консулската служба", изтъкна той.

България е част от ЕС и е на границата между Изтока и Запада, напомни посланикът. "В същото време у нас имаме благоприятен данъчен режим и по-малко разходи по отношение на работната ръка, както и благоприятен климат по отношение на инвестициите в земеделие, туризъм, недвижима собственост. Това са важни фактори за потенциалните саудитски инвеститори", спомена още той.

"Неслучайно съвсем наскоро се създаде съвместна фирма между Министерството на земеделието на България и тяхната компания за инвестиции в сферата на земеделието. Те имат интерес за инвестиции в енергийна, газова инфраструктура, както и пътна такава. Планират се проекти в областта на строителството, инженеринга, образованието, в които България може да е полезна".

Последни новини
Още от Светът е бизнес