Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Руската империя не е искала Одрин да бъде част от българската държава

Проф. Петър Куцаров, бивш дипломат , автор на книгата "България в руските секретни архиви", Светът е бизнес, 04.03.2019

Русия води война с Османската империя, тъй като страната е унижена след края на Кримската война през 1856 г. Интересите на Русия съвпадат с желанията на българския народ за освобождение. Това каза проф. Петър Куцаров, бивш дипломат , автор на книгата "България в руските секретни архиви", в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

"Идването на власт на Батенберг и Фердинанд наклоняват везните към западното влияние, но няма икономическо влияние. Западните държави като Австро-Унгария и Германия са изнасяли стоки, на които са слагали образите на граф Игнатиев и Скобелев, и са ги продавали на руснаци".

Граф Игнатиев впоследствие споделя, че е позорно, че сами разрушават изграденото с кръвта на руски войници, разказа Куцаров.

В България остават 3500 руски офицери след Освобождението, обясни той.

"Те са получавали 2-3 пъти по-високи заплати от българския бюджет, което поражда недоволство сред българските офицери".

Най-голямото противоречие между България и Русия се появява през 1882 г., когато се изграждат жп линии, отбеляза гостът.

"Русия иска линията да преминава от Свищов през Балкана към Гърция или Македония, докато българите желаят линията да стига до Белград".

Той коментира, че Руската империя е искала Одрин да не бъде част от българската държава заради големия ѝ стремеж да завладее Проливите.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес