Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Турски поток и Северен поток - направленията на стратегията на Русия за заобикаляне на Украйна

Д-р Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество, Светът е бизнес, 22.02.2019

Турски поток и Северен поток са двете направления, южно и северно, на стратегията на Русия за заобикаляне на Украйна. Ако говорим за вътрешното потребление на България, шансът за диверсификация е чрез газовата връзка с Гърция. Това коментира д-р Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Алтернативите за Турски поток са той да премине или през Гърция до Италия, или през България и Сърбия до Централна Европа. Ясно е, че руснаците са избрали маршрута през България. Изборът е логичен. Отделно Газпром има договор за пренос през България до 2030 г. Затова руснаците предпочитат да сключат нов договор с България, при условие, че той ще анулира стария. Ще си го финансира България. Газпром вече бяга от пряка собственост. Свободният капацитет за пренос на газ е 10-20%".

Проектът е рисков – не знаем дали ще има разрешение от ЕК дали ще пренася този обем руски газ, който е заявен, разкри д-р Димитров. 3,5 млрд. ще е себестойността, уточни още той.

Все още нямаме интерконекторна връзка с Гърция, но това вероятно ще се случи до 2 години, спомена гостът по темата за диверсификацията през доставки на втечнен газ. "Плановете на българската държава са да влезе като акционер с 20%. Другото, което е сигурно, че по тази газова връзка ще преминават 1 млрд.кубически метра азербайджански газ, който вече е договорен", поясни още Димитров.

"Северен поток-1 функционира вече, а 30-40% от Северен поток-2 вече са построени. Другият момент е регулаторен - за запълване на капацитета. Той се строи изцяло със средства на Газпром".

Гледайте видео материал цялото интервю.

Последни новини
Още от Светът е бизнес