Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Културната дипломация спомага за подобряването на отношенията между България и Северна Македония

Д-р Васко Шутаров, политолог и бивш ръководител на Kултурно-информационния център на Македония в България, Светът е бизнес, 21.02.2019

Политиката, икономиката и културата са трите важни аспекта за подобряване на процеса на европейска интеграция. Това каза д-р Васко Шутаров, политолог и бивш ръководител на Kултурно-информационния център на Македония в България, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев

"Аз съм от политолозите, които силно вярват в меката сила и дипломацията. Културната дипломация има мисията да създава комуникация на припознаване и топли чувства между двете близки култури".

Българското председателството на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. успя да привлече вниманието към Македония. Смятам, че избирането на Пловдив за Европейска столица на култура за 2019 г. има положителен ефект за македонския преход към европейските културни ценности, заяви той.

"В сферата на културата между двете страни е необходимо е да се комуникира без предразсъдъци и стереотипи, отворено и открито".

Културната дипломация има изключително голямо значение, обясни Шутаров.

"Културната дипломация създава много партньорства, сдружения, съюзи от културни работници от България и Северна Македония. Сътрудничеството между културните министерства на двете страни е изключително важно".

Във видео материала може да проследите целия разговор.

Последни новини
Още от Светът е бизнес