Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Около 140 000 са чуждестранните студенти в Турция

Хасан Улусой - посланик на Република Турция у нас, Светът е бизнес, 14.02.2019

За първи път днес тук правим презентацията на програмата за турски стипендии за чуждестранни студенти. Тази програма е насочена към всички граждани по света, като тя придоби нов формат от 2012 г. насам. Това сподели Хасан Улусой - посланик на Република Турция у нас, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

"Към настоящия момент има близо 140 000 чуждестранни студенти от 160 страни, които се обучават в Турция. Това е част от глобалния свят, в който при липсата на граници младите хора ще говорят един език. Нашето желание е чуждестранните студенти в Турция да се възползват от образователната система и след придобитата квалификация да се завърнат в своите страни и да се реализират в области, полезни за двустранните ни отношения".

Тeзи студенти играят ролята на мост в отношенията между Турция и съответните други държави, посочи посланикът на Турция в България. "Надяваме се по-голям брой българските студенти да се обучават в тази програма. Към момента те са 300. Можем да развием това сътрудничество. Образованието изисква разходи, но тази инвестиция е необходима за бъдещето", посочи още той.

Гледайте видео материал с целия разговор.

Последни новини
Още от Светът е бизнес