Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

17 000 чуждестранни студенти в Турция се обучават по програма с държавни стипендии

Абдуллах Ерен - ръководител на агенцията, раздаваща стипендии за обучение на граждани от чужбина, които желаят да продължат образованието си в Турция, Светът е бизнес, 14.02.2019

През последните години Турция се превърна в привлекателен международен образователен център заради възможностите, които предоставя на студенти от различни държави. Това коментира Абдуллах Ерен - ръководител на агенцията, раздаваща стипендии за обучение на граждани от чужбина, които желаят да продължат образованието си в Турция, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

"Поставили сме си цел за 2023 г. броят на чуждестранните студенти в Турция да достигне 200 000. Образованието в Турция е доста евтино. По въпроса с технологиите се постигна голям напредък, особено в отбранителната промишленост. Много международни университети са специализирали в областта на технологиите. Желаем да повишим качеството на инженерните специалности. Около 17 000 от тези общо 140 000 чуждестранни студенти се обучават в рамките на нашата програма с държавни стипендии. Отделно има други стипендиантски програми при различните университети. Тези студенти имат принос към икономиката ни".

Отношенията на Турция с Балканите са важни за нас, коментира Абдуллах Ерен. "Необходимо е България и Турция да се опознаят още по-добре, за което ще способства тази програма, която всъщност не е толкова скъпоструваща", добави той.

Гледайте видео материал с целия разговор.

Последни новини
Още от Светът е бизнес