Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Критичният момент за диалога между Косово и Сърбия настъпи

Наталия Апостолова, ръководител на мисията на ЕС в Прищина, Косово, Светът е бизнес, 11.02.2019

Диалогът между Косово и Сърбия вече навлиза в решаваща фаза. Европейската комисия прие изключително решително косовско-сръбският въпрос, Сърбия има много голям интерес този процес да бъде катализиран, от страна на Косово вече също има сериозно раздвижване. Това каза Наталия Апостолова, ръководител на мисията на ЕС в Прищина, Косово, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Косово вече има рамката, в която диалогът със Сърбия да се развива на много по-консенсусна база, отбеляза Апостолова.

„Преди диалогът в Косово беше представляван и навигиран само от една фигура – тази на президента Хашим Тачи. В последните няколко месеца се създаде Закон за диалога, който сформира държавна делегация за воденето на преговори... Опозицията няма представители в нея за момента, но пък има запазени места, които може да заеме“.

Гостът очерта и настоящата политическа картина в Косово. Според нея тя накланя везните към нестабилна обстановка.

„Има големи различия между политическите партии по въпроси от съществена важност за бъдещето на страната. Към момента в Прищина има едно миноритарно правителство, което се основава на една много фрагментирана коалиция. Партньорът Сръбска листа бойкотира работата на парламента вече от почти една година". 

В тази сложна политическа обстановка като една допълнителна мярка присъстват и 100%-ните мита на всички продукти, идващи от Сърбия, Босна и Херцеговина, добави Апостолова.

Трябва да се отбележи, че тази мярка засяга всички компании, които са регистрирали свои клонове в Сърбия. Така проблем при вноса в Косово имат и някои европейски, както и американски дружества. Въвеждането на налозите обтегна и отношенията между президента Тачи, премиера Рамуш Харадинай и председателя на парламента в Косово Кадри Весели“.

Все пак предсрочни парламентарни избори не са най-удачното решение за момента, смята гостът.

Едни избори в такъв критичен момент за диалога между Прищина и Белград не биха изиграли положителна роля за финализирането му и резултатите от него. Решение за предсрочни избори трябва да се вземе само ако те ще доведат до една кардинално нова политическа обстановка“.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от Светът е бизнес