Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Инвестиционен фонд от 1 млрд. евро ще предпазва Германия от Китай

Д-р Митко Василев, главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара, Светът е бизнес, 08.02.2019

Национална инвестиционна стратегия 2030 на Германия предлага създаването на инвестиционен фонд в страната от около 1 млрд. евро, с помощта на който германската държава да има право на намеса и да изкупува дялове от местни предприятия, за да ги предпази от китайската експанзия. Това каза д-р Митко Василев, главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Китай има амбициозни планове и стратегии, с които да навлиза в определени браншове и да завоюва технологични производства. В това отношение германската страна е загрижена за своите собствени предприятия, защото започна изкупуването на германски компании, водещи в своите сектори, от китайски инвеститори“.

Василев отбеляза, че отношението на Берлин към Пекин е от съществена важност за Германия, защото през последните 2 години именно Китай е нейният основен пазар.

„Германската икономика е инвестирала досега много повече в Китай, отколкото Китай в Германия. Германските инвестиции са около 80 млрд. евро в азиатската страна, а компаниите - около 5 хил. Китайските инвестиции в най-голямата икономика на Стария континент са под 10 млрд., а дружествата – около 900“.

Целия разговор вижте във видео материала.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес