Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Brexit: Резултатът от една лъжа

Христо Анастасов, политолог, Светът е бизнес, 15.01.2019

Христо Анастасов, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Христо Анастасов, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Върховната безотговорност води до тежко безумие. Когато задаваш въпрос на хората и очакваш конкретен отговор от тях, чието значение те не знаят, се стига до настоящата ситуация във Великобритания. Това каза политологът Христо Анастасов в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

При провеждането на референдума в Кралството за напускането на Европейския съюз (ЕС) през 2016 г. на британците не беше разяснено какво следва и какво значи самият референдум. Още повече, че и до момента различните поддръжници на Brexit имат и различни представи за него“.

Атанасов коментира и предстоящото гласуване на постигнатото споразумение между премиера Тереза Мей и Брюксел в британския парламент. Според него ратификацията на сделката би бил „най-безболезненият“ вариант за Великобритания, но възможностите това да се случи не са големи.

Британците все пак могат до датата на Brexit едностранно да прекратят цялото безумие и да останат част от ЕС. Това обаче предполага наличието на политик, който има смелостта да го направи“.

Политологът отбеляза, че макар Мей да твърди, че отмяната на Brexit би била лош сигнал за демокрацията, то този сигнал вече е факт.

Лошото за демокрацията вече е извършено. Властите трябваше да излязат и да признаят, че референдумът е една лъжа и че всичко, което се прави към момента, е резултат от лъжата, че Великобритания може безболезнено да напусне блока, още повече – да стане по-силна и по-независима след оттеглянето си“.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес