Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Технологичният прогрес създава ново пространство за киберпрестъпления

Диана Хаджиева, адвокат и консултант по защита на личните данни в TAD Group, Светът е бизнес, 17.12.2018

В електронното пространство има много информация, а информацията е един от основните източници на средства и доходи. В момента престъпността се измести в интернет. С напредването на новите технологии се създава пространство за нов тип атаки срещу обикновените хора. Това каза Диана Хаджиева, адвокат и консултант по защита на личните данни в TAD Group, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

„Информацията в интернет не е защитена. Доказателства за това са множеството нападения, множеството атаки, доказателство за това са опитите на Европа и САЩ да урегулират сектора. В момента сме изправени пред сериозен проблем, тъй като няма правна регулация за нещо, което се развива“.

През 2016 г. европейският регулатор прие регламента за защита на лични данни GDPR и директива за уреждане на онлайн пространството, коментира Хаджиева.

От миналия месец в България има закон за киберсигурността, допълни тя.

„Законът дава общата правна рамка какво представлява кибер атака и кибрерпрестъпност“.

Киберпрестъпността се развива с изключително голяма скорост. Атаките, които ни заобикалят са толкова реални, че и специалистите могат да се заблудят, отбеляза Хаджиева.

Целия разговор може да проследите във видео материала.

Последни новини
Още от Светът е бизнес