Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Действията на САЩ – отражение на страха им от Китай

Преслав Райков, финансов анализатор, Светът е бизнес, 06.12.2018

Преслав Райков, финансов анализатор, снимка: Bloomberg TV Bulgaria Преслав Райков, финансов анализатор, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Новината за ареста в Канада на финансовия директор на китайската компания Huawei, поискан от САЩ, се превърна във водеща тема, диктуваща динамиката на международните пазари. Това каза финансовият анализатор Преслав Райков в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Райков коментира посочената от САЩ причина за мерките им срещу Huawei, а именно внедряването на напредничави технологии от компанията и големият ѝ достъп до лични данни на американски граждани, чието неправомерно използване може да застраши националната сигурност на Щатите.

Според финансовия анализатор обаче причината е коренно различна.

САЩ се страхуват от Китай, тъй като страната става световен лидер, що се касае до технологичното развитие. Американските регулатори и компании изостават съществено от китайските си конкуренти“.

Гостът посочи, че азиатската страна вече е приела и стратегия за изкуствения интелект, която ще бъде национално заложена.

Китай се готви изкуственият интелект и новите технологии да бъдат основно движещо звено за икономиката на страната. Това е една от линиите, по която Пекин планира да направи преход от икономика, движена само от държавен кредит, вливан в индустрията, към икономика, движена от услугите с висока добавена стойност“.

Райков отбеляза, че американският страх е валиден и в Европа, но реакцията на Стария континент към бързото технологично развитие на Китай не е толкова остра.

Друга тема, която финансовият анализатор коментира, е волатилната цена на петрола и срещата на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), на която се очаква да бъде взето решение за съкращения на добива му.

Какви са прогнозите на госта за резултатите след срещата на ОПЕК и защо шистовото производство в САЩ няма да успее да достави достатъчно петрол, за да балансира изчезващите количества от пазара? Вижте повече във видео материала.

Последни новини
Още от Светът е бизнес