Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Промени в границите между Сърбия и Косово могат да изпратят лош сигнал до други страни в региона

д-р Миро Церар, вицепремиер и министър на външните работи на Република Словения и бивш премиер на страната, Светът е бизнес, 07.11.2018

Промени в границите между Сърбия и Косово могат да изпратят лош сигнал до други страни в региона, коментира д-р Миро Церар, вицепремиер и министър на външните работи на Република Словения  и бивш премиер на страната, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

"Отварянето на посолството на Словения в София ще задълбочи политическите, икономическите, културните и други видове отношения. Обменът на туристи също се увеличава. Може да работим с компании в България и с такива в Словения за увеличаване на инвестициите в двете страни. Особено тези, които работят в малките и средни предприятия. България е красива страна с прекрасна природа и богато културно наследство и етническо разнообразие. Това важи и за Словения и мисля, че с помощта на посолствата трябва да установим повече контакти между хората".

Между двете страни няма съществуващи проблеми, смятат д-р Миро Церар. "Пример за това е, че и двете страни добре осъзнават значението на процеса по интеграция на региона на Западните Балкани. Добре разбираме миграцията в този регион, защото се изправихме пред мащабни миграционни потоци в годините преди и след 2015-та. Той беше закрит, но не напълно, и се превърна в предизвикателство за всички, защото няма страна, която сама да може да се справи с бежанската и мигрантската криза, както и със заплахите за сигурността", пояснява той.

 "През 2017 ръстът на търговското ни сътрудничество възлиза на 380-400 млн. евро, което е 23% повече от предходната 2016-та година. Това показва, че сме отбелязали значителен напредък, но има място още много инвестиции и стартъпи и други подходи. По-добре можем да си сътрудничим в сферите на икономиката, фармацевтичната индустрия, химическата промишленост, земеделието, новите технологии, автомобилната индустрия и дори инвестиции във възобновяеми енергийни източници"

Процесите в Западните Балкани са бавни и трудни, но ние показваме предоставяме пълната си подкрепа към страните от Западните Балкани, подчертава д-р Церар. "ЕС трябва да предприема по-активни действия в региона. Мисля, че е от основно значение диалогът между Сърбия и Косово да продължи и Македония да успее в опитите си да промени своята конституция. Надявам се Гърция и Македония да успеят да постигнат споразумение, което ще позволи на Македония да стане член на НАТО и да влезе в Трансатлантическия съюз, а в последствие да влезе и в ЕС", допълва той.

"Мисля, че всякакви преговори, свързани с границите или други такива въпроси, трябва да доведат до изключително конкретни резултати. Това значи, че когато говорим за граници или други важни въпроси, окончателните споразумения трябва да бъдат много строги и подробни. Опасявам се, че ако има промени в границите между Сърбия и Косово, това може да изпрати много лош сигнал до други страни в региона, които също имат проблеми с отворени граници"

Ситуацията в Босна и Херцеговина е изключително сложна, отбелязва гостът. "Надявам се, че етнически общности или националности в Босна и Херцеговина ще постигнат разбирателство и ще намерят начин, по който да ръководят страната", изразява намерение той.

"Знам, че консултативният референдум не е правно обвързващ, защото избирателната активност не беше достатъчно висока. Но от гледна точка на резултата от референдума огромна част от гласувалите изразиха желанието си да се присъединят към евроатлантическите организации, като преминат през този труден процес. Словения подкрепя ангажимента на македонското правителство и неговите действия, които да позволят поправките в Конституцията".

От 2014 постепенно успяхме да извършим необходимите промени и реформи, за да извадим Словения от кризата, съобщава д-р Миро Церар. "Отбелязваме доста сериозен и стабилен икономически растеж от 4%. Намалихме обществения си дълг, безработицата е на много ниско ниво – най-ниското от 10 години насам", обобщава положителните промени в Словения той.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес