Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Липсата на решение на бежанската криза в ЕС е заплаха за съюза

Христо Панчугов, политолог, Светът е бизнес, 20.09.2018

Христо Панчугов, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Христо Панчугов, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Липсата на общоевропейско решение за бежанската криза се оказа катализаторът, които доведе на власт политици като унгарския министър-председател Виктор Орбан. Нерешаването на проблема става все по-голяма заплаха за Европейския съюз (ЕС), демокрацията в него и основните му принципи. Това каза Христо Панчугов, политолог, в предаването „Светът е бизнес“с водещ Ивайло Лаков.

„Отдавна беше необходимо да се намери общоевропейско решение, което да намали тежестта върху определени държави от мигрантския поток, така че да не се стига до такива политики. Липсата на такова решение е все по-голяма заплаха за Съюза. На правителствено ниво вече има откровени действия срещу основните му принципи – работата на демократичните институции в държавите, върховенството на закона и защитата на човешките права. Заплахата е много сериозна, а необходимостта от конкретни мерки срещу такива правителства нараства“.

Според Панчугов политици като Орбан се възползват от създалото се напрежение на територията на ЕС и „замъгляват“ обществените нагласи.

„Унгария отказва възможността на определени групи мигранти изобщо да влязат в държавата и да получат политическо убежище, което е някаква форма на дискриминация. Орбан рамкира целия проблем като удар срещу унгарския суверенитет. Това се превърна и в основния мотив, използван от повечето консерватори в Европа. Темата за националната идентичност и запазването ѝ е много изгоден вариант за тях, за да трупат популярност“.

Политологът посочи, че гарантирането на добри условия в миграционните лагери остава основен въпрос пред ЕС, както за тези на негова територия, така и за тези извън него.

„Не е ясно как ЕС би могъл да гарантира, че начинът на живот на тези хора ще е по-сигурен и европейските стандарти и правила в тези лагери ще бъдат зачитани. Спирането на бежанския поток, което ЕС цели, няма как да се случи, ако условията останат същите. Ако мигрантите трябва да избират между гражданската война в Сирия и лошите условия в лагер в Египет, то няма никаква гаранция, че тези хора няма да се опитат отново да намерят политическо убежище незаконно в Европа. Заменяйки един проблем с друг, решението му не се намира“.

Панчугов подчерта нуждата от общоевропейско решение на въпроса.

„Част от проблема е невъзможността на ЕС и нежеланието на източноевропейските държави да намерят решение на един проблем, за който става все по-видимо, че е общоевропейски. Държави като Полша, Унгария и България не биха могли самостоятелно да се справят с мигрантска вълна“.

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от Светът е бизнес