Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Води ли Путин Русия към самоизолация?

Михаил Крутихин, енергиен и политически анализатор от RusEnergy, Светът е бизнес, 28.06.2018

Пътят на Русия е определен от общата картина на глобализация в света, защото алтернативата би означавала самоизолация за страната. Това каза Михаил Крутихин, енергиен и политически анализатор от RusEnergy, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

„Пътят на Русия е определен от общата картина в света, която е свързана с глобализацията. Вие не можете да направите отделна икономика в някоя страна без да се опрете на водещите технологии, които могат да бъдат осигурени от водещите западни компании, но и не само от тях, а и от Япония или Китай също. Ако непрекъснато говорите за това прословуто заместване на чуждите стоки с руски или създавате инвестиционен климат, който практически изключва западните инвеститори, защото те дори нямат защитени права в юридическия им смисъл, това означава само едно - самоизолация. А това е равнозначно на консервация и технологична изостаналост“.

По думите на експерта четвъртият мандат на Владимир Путин няма да промени нищо в страната.

„Ще продължава и през следващия период пропагандата за това колко е голяма ролята на Русия на световната сцена. Без значение, че ще се влошава материалното положение на гражданите на Русия, смятам че ще има някаква образно казано "възглавница за безопасност" за режима на г-н Путин. Населението е готово да пожертва част от жизнения си стандарт, заради това Русия да има значителна роля на световната арена“.

Русия се намеси във войната в Сирия само заради утвърждаването си на международната сцена.

„Преди това тя беше изхвърлена от такива формати като Г-8 , престанаха да се съобразяват с нейните ръководители, да не я канят на сериозни места, където се взимат сериозни решения. Тогава в Русия беше взето решението, че с този ход Москва ще повлияе негативно върху цялата антитерористична операция в Сирия и ще принуди останалите да седнат с руските политици на една маса за преговори. Това е единствената ѝ цел, защото тя няма нито политически, нито икономически или пък военни интереси в Сирия“.

Според Крутихин политиката на Русия в Близкия изток е „смешна“, понеже държавата се опитва да създаде приятелства абсолютно с всички.

„Не е възможно едновременно да сте приятели с Катар и Саудитска Арабия или пък с Иран и Саудитска Арабия. Не е възможно в Сирия да подкрепяте кюрдите и заедно с това да подкрепяте Ердоган. Това е доста противоречива политика, която няма да доведе до кой знае какви политически дивиденти“.

Целия разговор вижте във видеото.

Последни новини
Още от Светът е бизнес