Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Изкуственото създаване на кризи е новата тенденция в политическия маркетинг

Анна Кръстева, политолог, Светът е бизнес, 21.06.2018

Вътрешнополитическите кризи са факт в почти всички големи европейски държави. Тези кризи всъщност са парадоксални. Това каза проф. Анна Кръстева, политолог, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Радикално се промени политическото лидерство и неговото отношение към кризите, отбеляза Кръстева. Преди време целта на лидерите беше да са адекватни при справяне с кризисни ситуации, да утвърдят себе си по този начин и да затвърдят лидерските си позиции, посочи политологът. Към момента лидерите са тези, които стоят в основата на политическите кризи и ги създават изкуствено, каза още Кръстева.

Политическите дивиденти от нерешаване на криза са по-големи от тези, които биха получили управляващите от евентуалното решаване на дадена криза. Така се създава  непрестанна тревожност в обществото и хората гласуват за политиците, които говорят постоянно за тези кризи. Това усещане на несигурност води до електорат.

Политологът добави, че именно тези кризи и нуждата от публичното им обсъждане поддържат лидерите непрестанно в медийното пространство.

Като най-емблематична Кръстева посочи бежанската криза. Нея експертът посочи и за най-парадоксална. Кръстева отбеляза факта, че се наблюдава трайно намаление на миграционния поток в сравнение с нивата от 2016 г., но все пак големината на кризата, коментарите и мерките за справяне с нея, които постоянно са на дневен ред, сякаш непрестанно увеличават размерите си.

Според Кръстева е изключително важно да се направи разграничение между мигрантската и бежанската вълна и степента, в която ЕС има отношение по тези проблеми.

Голямото предизвикателство е, че миграционният поток е смесен. Има миграционна и бежанска вълна, които се управляват от различни политики. Миграционната политика управлява икономически мигранти – пазарите имат нужда от мигранти – отварят се. Ако нямат – пазарите се затварят. Това е решение на всяка държава, в което ЕС няма отношение. При бежанската политика се говори за хора, които са преследвани, чиито животи са в опасност и за тях важи международното хуманитарно право и европейските и национални бежански политики.

Кръстева коментира и случващото се в момента в Германия и споровете именно за миграционната политика на страната, които се водят между канцлера Ангела Меркел и вътрешния министър Хорст Зеехофер. Според нея голямо влияние на политическите отношения в момента оказват предстоящите местни избори в Бавария тази година, както и европейските следващата.

Кръстева определи Меркел като добър политик, тъй като  „канцлерът продължава да поставя по-високо в дневния ред не собственото си политическо оцеляване, а едно единно европейско решение“. Според нея едва ли ще има разпад на Християндемократическия съюз в Германия.

Днешната коалиция беше съставена много трудно, но в същото време тя няма друг политически хоризонт. Нито една от партиите не акумулира съществено допълнително обществено одобрение. Ако коалицията се разпадне, то партиите няма да спечелят електорално и има голяма вероятност да загубят своите позиции. Видимо е, че Меркел полага големи усилия да събере европейска подкрепа.

Вижте видео материал с целия разговор. 

Последни новини
Още от Светът е бизнес