Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Любомир Кючуков: На срещата на Г-7 Тръмп показа по скандален начин пред света, че има разрив

Любомир Кючуков, дипломат, бивш заместник-министър на външните работи, директор на Институт за икономика и международни отношения, Светът е бизнес, 11.06.2018

Тръмп продължава да изолира САЩ не просто от света, а и от доскорошните си най-близки съюзници. Това се случи и на срещата на Г-7. Стремежът на Европа бе да покаже готовност за диалог и да се намери механизъм, който да доведе до решения, но това, което Тръмп постигна беше точно обратното. Пред света беше показано, че има разрив и то по един доста скандален начин. Това каза Любомир Кючуков, дипломат, бивш заместник-министър на външните работи, директор на Институт за икономика и международни отношения, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

По повод на оттеглянето на одобрението на Тръмп от комюникето сред срещата на Г-7, което той направи с пост в Twitter, Кючуков каза, че дипломацията, която американският президент води в Twitter лишава страните от доверие към САЩ. След като приет документ може да се откаже по такъв начин, часове след приемането му, това силно ерозира доверието между държавите, добави още той и коментира, че „това не е начин на общуване между ръководители на най-влиятелните страни в света“.

Предложението на Тръмп за включване на Русия към Г-7 Кючуков определи като опит за подмяна на темата от страна на американския президент.

Очевидно беше, че темата за връщането на Русия не е била предварително обсъдена, че по нея няма съгласие, че  не би могло да има не само решение, но дори и дебат на срещата на Г-7. Това беше опит за подмяна на темата, за да не се стигне до ситуацията, когато Тръмп се оказва сам срещу всички, което всъщност се случи.

Кючуков допълни, че Европа е по-близо именно до Русия в политиката си в момента, отколкото до САЩ. Той посочи, че политиката на САЩ „ускорява процесите на преконфигуриране на света, включително и пренасочва съюзи“. Причина за такива събития се оказаха излизането от ядреното споразумение с Иран, признаването на Йерусалим за столица на Израел, както и налагането на мита.

Тръмп парадоксално успява да обединява, но обединява по-скоро срещу себе си.

Кючуков каза още, че в тази ситуация Европа се оказва принудена да търси своето място в света.

При тази ситуация Европа трябва да мисли най-вече за своето място в този глобален свят. Тя трябва да търси собствено място на глобален играч – както икономически, така и политически.

Вижте във видео материала целия разговор по темата.

Последни новини
Още от Светът е бизнес