Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Политическата активност на западните лидери

Проф. д-р Росен Стоянов, преподавател в НБУ в предаването Светът е бизнес, 16.05.2018

Има положителни очаквания за срещата между ЕС и Западните Балкани. Това обяви преподавателят от НБУ проф.д-р Росен Стоянов в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков. Той коментира също и международните отношения и кой задава контекста на тази среща. 

„И с други анализатори коментирахме, че за тази инициатива сме с положителни очаквания. Не само защото в момента сме средище на подобни политически срещи, а и защото това е идея на нашата дипломация, която съумя да генерира интерес и ангажираност от множество държави. Разбира се някой от тях няма да присъстват по обясними причини“, поясни Росен Стоянов.

Той допълни още, че страната ни е получила една допълнителна подкана за устойчивост на тази инициатива от Великите сили, големите фактори в ЕС. Подкрепа, че наистина България може да превърне не само в чисто формално средище, а и в генератор, в локомотив, който трябва да продължи тези процеси и след председателството. 

По повод на предстоящата среща между федералния канцлер Ангела Меркел и руския президент Владимир Путин експертът каза, че в дипломацията подобни ходове не трябва да се разчитат просто като „онзи график“, който следва една среща след друга. Винаги там някъде има допълнителна комуникация. Има една заявка, че „аз съм тук и от тук идвам при вас“.

Какво още каза професор д-р Стоянов за знаменитата среща у нас, какво мислят младите за ЕС и какво да очакваме в световната политика, вижте във видео материала. 

Последни новини
Още от Светът е бизнес