Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Кризите в Западните Балкани са признак на неустановеност

Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово, Светът е бизнес, 05.04.2018

Районът на Западните Балкани непрекъснато живее в някаква незавършваща и неосъществена докрай криза. Това коментира Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

„Моментите на успокоение се редуват с моментите на напрежение. В Косово напоследък наистина се натрупаха и във вътрешен, и във външен план доста негативи, които пречат да се дадат някакви категорични и точни оценки“.

Според него преливането на кризите в Западните Балкани говори за една неустановеност.

„Това, че Косово обяви независимост едностранно и тази независимост не е призната от всички в края на краищата, подсказва,че проблеми има, ще продължи да има и те трябва да бъдат решавани. Много трудно ще се постигне вътрешен консенсус по редица въпроси. Последните събития го показаха много ясно“.

Бившият посланик смята, че понякога се преиграва. Такъв е според него случаят с посещението на директора на сръбската правителствена служба за Косово Марко Джурич в Косово.

Бобев поясни и механизма, по който сръбските официални лица могат да посещават Косово.

„Подава се заявка в офиса в Белград, която се препраща в офиса в Прищина. Оттам се предава на Министерството на външните работи в Косово съответното искане. И са дава или не се дава разрешение“.

По думите му напоследък с изострянето на тона между Прищина и Белград са зачестили и отказите.

„Но не е аргумент това, което изтъкна сръбският президент Александър Вучич, че 75 часа предварително при срок от 24 часа е направена тази заявка. В края на краищата е съществено дали е приета тази заявка. Дали е дадено разрешение или не“.

„В случая, разбира се, се преигра по няколко линии. Крайно неприятна история, на която Белград реагира много остро и въобще не беше случайно, че толкова припряно и бързо Могерини отпътува за Белград, за да успокои нещата“, допълни още Бобев.

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес