Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

$3 млрд. годишно би струвало евентуалното обединение на двете Кореи

Георги Джартов, журналист, Светът е бизнес, 04.04.2018

Резултатът на дипломацията на усмивките е налице. Тонът и готовността на двете Кореи да си сътрудничат са необратими. Това каза журналистът Георги Джартов в предаването „Светът е бизнес” с водещ Николай Кръстев.

„Но трябва да сме наясно, че тази промяна е огарничена. Тя не може да доведе рязък отказ от ядрените оръжия или балистичните ракети от страна на Северна Корея. Това, което можем да очакваме, е постепенно сближаване, разговори,  теми като установяване на комуникационни канали, регулярни срещи между делегации на двете страни и евентуално продължаване на разхлабването на икономическите санкции срещу Северна Корея. Но промяната е налице.  Остава да видим доколко тази промяна ще пордължи да се материализира”.

По думите му южнокорейското обществено мнение остава разделено на две – половината от населението гледа скептично към сближаването със Северна Корея, докато около 30% са доста по-активно настроени и търсят такава възможност и са готови да жертват своето икономическо благоденствие.

„Не трябва да забравяме, че в Пхенян общественото мнение не съществува като такова.  То е налагано и цензурирано, но въпреки това индикациите, които имаме от различните издания в Пхенян, показват сериозно смекчаване и готовност за диалогичност в името на намаляне и отслабване на някои от санкциите, които задушават севернокорейската икономика и застрашават авторитета на Ким Чен Ун”.

 Президентът на Южна Корея Мун Дже Ин е син на севернокорейски бегълци, той е привърженик на повторното обединение на страната. Има ли шанс това да стане?

„Колкото повече се отдалечаваме от корейската война и от разделението между двете страни, възможността за обединение намалява поради няколко причини”.

Журналистът обясни, че  икономическата цена на евентуалното обединение според различни анализи е около 3 трлн. долара на година в сравнение с обединението между двете Германии – то е оценено между 1,5 трлн.долара.

„В този ред на мисли Южна Корея би трябвало да е готова да жертва своето икономическо развитие, своята пенсионна система и своята здравноосигурителна система в името на това да инвестира сериозно в Севера, който е един от най-бедните страни в Азия”.

Джартов добави, че от друга страна остава проблемът с общественото мнение в Южна Корея и с това, че повечето хора са по-скептично настроени към обединението.

„Има един напълно разбираем корейски национализъм, но в интерес на истината повечето млади хора нито се интересуват, нито знаят какво се случва в Севера. А това е от ключово значение”.

Последни новини
Още от Светът е бизнес