Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Не може да се говори за нова Студена война

Петър Попчев, дипломат, Светът е бизнес, 29.03.2018

Въпреки че експулсирането на руски дипломати представлява сериозно влошаване на отношенията между ЕС, НАТО и Русия, за момента е по-добре да се въздържаме да говорим за Студена война, тъй като характеристиките на Студената война бяха далеч по-значими и мащабни, отколкото днешното влошаване на доверието и на добрите отношения. Това мнение изказа дипломатът Петър Попчев в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

„За дипломатическа война може да се говори, въпреки че е малко силно, на като че ли няма друго определение“.

Той посочи, че през последните няколко годни Русия за започва да измества традиционните форми на дипломация с комплекс във външнополитическото присъствие, проникване и влияние, което е свързано с разузнавателните служби на съответната страна.

„Важното е НАТО и ЕС забелязват, като партньори на Русия, едно засилване на това присъствие. Започват да се използват едни методи, които говорят за търсене на едно политическо влияние, надхвърлящо нормалния дипломатически диалог и взаимно влияние между държавите“.

„Виждаме едно безпрецедентно подреждане на страните-членки на ЕС зад една позиция, която отразява от една страна послание на недоволство и разочарование, както и на готовност тези практики да не бъдат допускани повече“, добави още дипломатът.

„Засега само това е видно. По-нататък ще видим дали и как отношенията ще бъдат прехвърлени на едно по-конструктивно ниво“. 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес