Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Защо се затяга търговията с горива в България?

Андрей Делчев в Светът е бизнес, 12.03.2018

Андрей Делчев, изп. директор на Българска петролна и газова асоциация. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Андрей Делчев, изп. директор на Българска петролна и газова асоциация. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Фискалният резултат от един такъв закон ще бъде много положителен и то не еднократно, а за дълъг период от време. Това каза Андрей Делчев, изп. директор на Българска петролна и газова асоциация, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. "Гостът коментира целите на законопроекта, предвиждащ включване в единен регистър и банкова гаранция за всички фирми, които продават, складират или транспортират петролни и газови продукти". 

"В момента сивият сектор генерира около 1 млрд. лв. годишно. Сивият сектор в този сектор е много значим. Преди две години министерството в свой доклад го оцени на около 30%. От тогава бяха предприети мерки, но процентът все още е много висок". 

Основната идея не е да се вдигне летвата, а да се изсветли сектора, за да се знае кои са точно икономическите оператори в него, защото това сега не е ясно, каза събеседникът. "Никой не може да каже колко са фирмите, които през годината са търгували или ще търгуват с горива. Броят е твърде променлив, появяват се фирми фантоми, не изпълняват задълженията си. Търси се прозрачност на пазара".

Сивата част е неплащане на акцизи и ДДС и в допълнение към това неизпълнение на задължения за съхраняване на задължителни запаси, неизпълнение на екологични задължения, както и неизпълнение на технически задължения, свързани със съоръженията и измервателните уреди, допълни Делчев.

Какъв е размерът и целта на банковите гаранции?  

Вижте целия коментар. 

Последни новини
Още от Светът е бизнес