Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

КНДР – носител на дипломатическото злато от Олимпиадата

Тончо Краевски, международен анализатор, Светът е бизнес, 13.02.2018

Дипломатическа стратегия на Северна Корея бе изключително успешна – изиграването на този ход с изпращането на сестрата на Ким, с всички тези доброжелателни жестове, с това симпатично поведение. Идеята на всичко това беше след рязката ескалация в края на миналата година те изведнъж да успокоят нещата, да си оправят международния образ, да спечелят някаква симпатия в Южна Корея. Това коментира международният анализатор Тончо Краевски в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Впрочем антисеверните настроения в Южна Корея не са толкова силни, колкото ние тук сме интуитивно склонни да приемаме. Там има много сериозна битка по въпроса дали трябва да има повече диалог или повече изолация спрямо Северна Корея. Докато за западните сили, например за САЩ, въпросът за стратегията спрямо Северна Корея не е под съмнение – че трябва да бъде подтискана и изолирана, за Южна Корея това е малко по-болезнен въпрос“.

По думите му желанието на Северна Корея да протегне ръка и малко да раздалечи страните в съюза между САЩ, Япония и Южна Корея е било донякъде успешно.

“Това се видя в изключително позитивното покритие, което получи сестрата на Ким от западните медии. Сякаш не идва от режим, който изтезава и убива стотици хиляди хора. Те дадоха на Северна Корея това, което искаше, а именно – положително отразяване“.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес