Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Ядрената мощ гарантира суверенитета на Израел

Михаел Бар Зохар, израелски публицист, бивш дипломат и депутат от Кнесета, Светът е бизнес, 02.02.2018

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Развиването на атомна сила неутрализира неравнопоставеността на Израел спрямо обкръжаващите го арабски държави от гледна точка на притежаваните от тях с милиони повече човешки ресурси. Ако трябва да се води конвенционална война, то Израел ще претърпи поражение, но това вече не е така.

Това коментира в интервю пред Николай Кръстев за „Светът е бизнес“ израелският писател и публицист, бивш дипломат и депутат в Ксенета, роден в България Михаел Бар Зохар. Повод за гостуването му у нас бе представянето на книгата му „Няма невъзможна мисия“, посветена на израелските специални части, което съвпадна и с 80-годишния му юбилей.

„Това постави една граница, която те (арабските страни – бел.ред.) няма да прекрачат. Тук за пръв път имате възможност да кажете на съседите си, че ако се опитат да ви унищожат, то ще последва същото спрямо тях“, добави събеседникът. 

„Този баланс, какъвто имаше през Студената, в края на краищата докарва едно положение на статуквото по отношение на въоръжените сили“,

По думите на Зоар би било много трудно да се намери политическо решение на кризите в Близкия Изток.

„Днес има препятствия, които не знаем как да преминем“

В разговора обстойно бяха засегнати теми като дейността на Мосад, кризите в Близкия Изток, руското влияние в региона и др.

Последни новини
Още от Светът е бизнес