Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

АЛЕКО – първата българска програма на ЕС

Андрей Новаков, евродепутат ГЕРБ/ЕНП, Светът е бизнес, 01.02.2018

Имам мечта и тя е да видя ново българско икономическо чудо – такова, каквото е имало в началото на миналия век. Това каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„След като разбрах, че никога досега в историята на ЕС не е имало пилотен проект, предложен от български евродеупутат, който да е бил одобряван, финансиран и изпълнен, това стана моя амбиция. Още повече след като разбрах, че съществуваща програма като Еразъм за млади предприемачи оперира само в ЕС и няколко държави“.

„Нужно е само да приведем пример като Силициевата долина в САЩ, Сингапур или Израел. Ето защо това бяха първите три дестинации, в които предложих ЕС през европейския бюджет да плаща на млади предприемачи „да крадат занаят“. Ще успеем да извлечем от най-доброто от тези напреднали икономики“, каза още евродепутатът. 

По думите му, това, което получава един млад предприемач от програмата е 1000 евро на месец издръжка в тези три държави и в зависимост от дестинацията - 800 или 600 евро за билет.

„Трябва да имаш стартиращ бизнес или изпълним бизнес план. Не е необходимо да си започнал да изпълняваш идеята, за да кандидатстваш по нея. Няма възрастово ограничение“.

Новаков поясни и значението на „млади предприемачи“ - нови в бизнеса, такива, които стартират сега и са млади в сферата.

„Факт е, че до края на годината трябва да запълним над 100 места пилотно и ще оценим доколко е била полезна програмата, колко е било смислено почти 1 млн. евро от бюджета, с които ще финансираме програмата, да бъдат отпуснати. Аз считам обаче, че тези места ще са дори малко и ще се налага да увеличаваме бюджета и местата за хората, които да пътуват“.

Евродепутатът обясни, че другото нещо, което прави програмата, е чрез посреднически организации да намира компания, която би желала да приеме младия предприемач в сектор, който му е интересен и да му осигури достъп до средно мениджърско ниво.

„Да видиш как се управлява една фирма от сектора, който ти искаш да развиеш. Откъде се купува, как се продава, как се наемат хора, как се развиват нови продукти, как се рекламират, маркетинг, реклама, от А до Я. На практика имаш достъп до твоята конкуренция отвътре“.

„Идеята ми е всички тези хора да се върнат по родните си места и да направят същия бизнес. И не да търсят работа, а да предлагат такава“, допълни Новаков. 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес