Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Действията на Тръмп по отношение на Йерусалим – премерени и навреме

Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, Светът е бизнес, 14.12.2017

Преди шест месеца Тръмп подписа, както четирима американски президенти преди него, отлагането на преместването на посолството на САЩ в Йерусалим. Сега обаче не го направи и за това има обективни причини.

Това коментира пред Ивайло Лаков в „Светът е бизнес“ бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

Първата, смята международният анализатор, е, че преди половин година целият фокус бе насочен към борбата с „Ислямска държава“, а сега, след като групировката де факто е изтласкана от позициите си в Сирия и Ирак, това е дало картбланш за подобен род действия.

„Вторият фактор е това, че все още нямаше договорка между Саудитска Арабия и Съединените щати. Покрай „танца със саби“ бе създаден единен фронт срещу Иран, като това промени на 180 градуса американската политика в региона от времето на Обама“, поясни Керемедчиев.

„Преместването на американското посолство в Йерусалим не е непремерен ход от страна на президентът Тръмп. Напротив, той е много точно премерен и бе направен в правилното време“

В разговора бяха засегнати и редица теми от геополитическо естество като Brexit, ситуацията в ЕС, динамиките в Централна и Източна Европа и др.

Последни новини
Още от Светът е бизнес